Tuesday, June 9, 2015

Bersyukur

Assalammualaikum,

Disebabkan dah nak Ramadhan, mode serban atas kepala on. Teettt...

Apa yang aku nak cakap pasai bersyukur? This post is more like a-note-to-myself note.

Situasi A :

GST : 6%
Increment 3%

Ali : Gaji naik 3% ja? Mana cukup, GST 6% kot?
Ahmad : Bersyukurlah ada ramai lagi yang tak naik gaji. Or even worst, tak ada kerja. 

Situasi B
Elaun perumahan ditambah RM200 dari asal

Ali : RM200 je? sewa rumah area sini pun cikai-cikai pun RM900
Ahmad : Bersyukurlah. Ada ramai lagi yang nak sewa rumah proper untuk family pun tak mampu sebab gaji cukup2 makan. Elaun pun tadak. 


OK cukup lah situasi. Aku nak tanya, tak boleh ka kau bersyukur walau sekali?
Hidup kalau tak mampu nak lapangkan dada bersyukur, memang sentiasa akan crave for more.
Semua orang ada purpose untuk hidup.

Tak kira lah apa pun purpose hidup kita, tolonglah titik kat dalam hati kita kesyukuran untuk setiap rezeki yang kita ada/dapat.

Ni tak bersyukur sampai tahap orang bagi orang bagi cekelat hacks boleh question "Laa, hacks sajia?". Mungkin kat kau "hacks sajia" tapi kat orang lain "Nutella". *ifyouknowwhatimean*

So belajaq la bersyukur. Bukan susah mana pun.

0 comments: