Wednesday, December 21, 2011

first stage : done!

Bismillahirahmanirrahim..
Assalammualaikum w.b.t.

Lots of my friends and families asked me the feeling after being 'booked' by Incik. Honestly, I feel relieved. Atleast we can now concentrate to another chapter of life. =)

But, not much different actually, engage or not engage doesn't change anything. It's still haram to hold each other hands. Kami masih bukan muhrim. So for me, nothing change. Masih perlu menjaga adab pergaulan and so forth. Cuma sekurang-kurangnya, arah tuju ke perkahwinan sudah jelas. I can't flirt with any other guys, and so do him. Haha! Maka dengan ini, haramlah bagi mana2 lelaki lain meminang saya. *ok, jangan bersedih.. =b*


Eventhough pelbagai dugaan menimpa *sweat*, litres of tears wasted *sob sob*, Alhamdulillah, semuanya selesai. Thanks so much to those who had helped me. Mak andam saya cik Aina Shafirah, ketua bridesmaids saya Norul Husna, tukang sponsor saya Ayuni, Erin, Eaty and Shelot, Incik photographer Incik Rahman, ketua segala ketua, Mak ngan bapak, and others.


.................................


top : dibantu mak andamss
middle : final touch
bottom : done!


::family portrait::

from left : cubaan menduduk oleh usna. aina terpenyet, berjaya squeeze in, we decided untuk berdiri. 


hye incik~ *love*


.....................................

Dah la. Jangan nak pulun sangat Minda! Ok bye.


"Ya Allah, permudahkanlah urusan kami. Amin."

p/s : Looking forward untuk big day kita. *i love u*.


Friday, December 9, 2011

nineofdecembertwothousandtwelve.

Assalammualaikum,

Happy wonderful Friday~!
Heading to Penang tonight attending my bestfriend's wedding. (sadly I didn't contribute a single effort during her preparation). Alhamdulillah and semoga segalanya dipermudahkanNya. Buat Ayuni & Rahman. Semoga hidup kamu berdua diberkati Allah dunia akhirat. =)


..............................................


"Kun faya kun" 

- tengah tengok drama Indonesia. Jika Allah mengkehendaki sesuatu, maka tiada apa yang dapat menghalangNya.

Segala jalan hidup kita dah ditentukanNya. Dari kecil, setiap nafas kita, semua. Every single thing in life dah ditentukan. Tapi kita kena usaha. Usaha untuk menjadi yang terbaik. =)


...........................................


At this moment, listening to this soft-sad-melodramatic song drag me into a hollow and sorrow mood. Rasa seperti deep inside my heart ada itu hole yang halus that hurts. Mungkin effect dari sedu-sedan Aisya Amni yang comel makes me feel terribly helpless. She cried, I can't figure out why. She wanted to talk and hear my voice. Budak 3 tahun itu memesan agar hidup bebaik kat sini. Kenapa saya rasa sangat jauh dengan family? Padahal Penang-KL hanya 5jam maximum. *sigh*


Lately emosi tidak stabil. Yeah~ bersangkut paut dengan hormon. =)


..............................................


Ini adalah sekitar conference yang berlangsung selama 2 hari di Berjaya Times Square Hotel. 


:: ID card with Thumbdrive ::


:: Professor from Japan ::


 :: Not-so-delicious food ::

Didn't capture much photos. Not in a mood.

......................................................


Esok gerhana bulan. Subhanallah. =) 
- Solat jemaah gerhana : Sesudah jelas berlaku gerhana.
- Dengarlah khutbah
- Berdoa


"Allah murka terhadap sesuatu umat, dan tidak putus2 mendatangkan bala diatas kemurkaanNya"


Tanda2 kemurkaanNya :
- hujan turun tidak pada musim
- tidak bermewah2 hasil sungai&laut
- harga barangan melambung tinggi
- meniaga apapun tidak untung
- tutup kedai dan bazar2.


p/s : Semoga kehidupan tidak gerhana dan diberi cahaya oleh Allah s.w.t


...........................................

Masih memikirkan cara yang terbaik untuk decorate bakul hantaran since this bakul kinda just nice as it is. Tapi sangat tak proper untuk hantaran if I leave it the way it is. At least kena ada bunga. Somehow, those flowers tak suit this bakul. Pening! I thought decorating my own stuffs would be much more easier than decorating incik's. *sigh~* 

Mak cakap nak bagi goodies. And ada mini-pelamin ciptaan mak sendiri. I can imagine how everything will turn out. My so-called simple-private-and-only-close-relatives engagement kenduri doa selamat tidak akan menjadi kenyataan. The End!

As for me? Baju pun tadak. Tudung pun tadak. Semua macam tadak. Ya Allah. I didn't prepare anything yet! 
This time I'm gonna use akak's tagline.....


"Engineer kan memang a last minute person. Sebab tu kita engineer. We don't need a lot of time to complete a tough task. We will manage to give an outstanding result, just like that~ *sambil petik2 jari* , even with a limited time. "

*haha! yo la tu!*

Tuesday, December 6, 2011

Hidup ini menyedihkan bila alone.

Merayau sorang diri kat mall adalah a bad activity untuk penuhi masa terluang. Being alone definitely is not a wise decision.

Pertama kali ke subang parade. Alienated myself in this building makes my neurons to stimulate a negative signals to my brain and there, my emotions become unstable. Parah! How I felt so alone in this world, no one is there to accompany me *drama*.

I miss the days where I used to do every single thing on my own. Capable of doing everything, anything. Alone. I can spend hours lepaking kat starbucks, observing people (i used to do that a lot!). But that was before. Before I have the life that I had now.

Sekarang? Baru jalan2 dua tiga round sorang2 kat subang parade dah rasa diri ni pathetic lonely.

I miss my hometown. I miss my friends. I miss incik.

Next week dah akan bertukar status kepada separa serius.

..........

Baju : red
Hantaran : red
Tudung : red

..........

P/s : semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Amin.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 4, 2011

9 Muharram = 4 December

Assalammualaikum.

Happy Sunday! *Kinda bored don't know what to do*
Dah seminggu lebih menjadi berlemak since my parents visited and almost everyday celik mata semua terhidang. -_-"

Dan seminggu jugak mendapat leteran mak since saya ini student yang menharapkan elaun dari UiTM. Haha! *tekanan perasaan disitu!*

Well mak,

We can't forsee future. Hanya Allah yang tau segalanya. Rezeki Allah tu kan luas? Seriously, life is not about money alone.

Tapi tu la. I can't blame mom. Because world nowadays only thinks about money. People nowadays, kau tadak duit, suma pandang rendah! Their mentalities are so pathetic! *Seriously!!*
Yes we need money. But don't make it as your priority in life.

Lepas sedih2 malam tu, the next morning dapat pulak berita sedih lagi from incik. Ok. Seriously down terus. Tapi Alhamdulillah, lepas jumpa Dr Norlida semuanya ok. Mungkin Allah direct me to Dr Norlida so that hidup aku lebih elok. Alhamdulillah.

Oxford. Next year. *Takmo komen banyak sebab lambat lagi* (to go or not to go? mak ngan bapak dah sebek~ haha. *sigh)


................................................


Preparation untuk mentunang tidaklah disiapkan lagi. Baju pun tadak. Tudung pun tadak. Bekas hantaran pun tak decorate lagi. Barang dalam tu pun tak beli lagi. Sebab fikir barang makanan, so better not to prepare awal sebab nanti semut hurung.


...............................................


This coming Tuesday and Wednesday ada conference at Berjaya Times Square Hotel. Gonna present in front of hundreds of researchers from all over the world. *Pingsan!!!!* 

"La ilaha illa anta subhanakainni kuntu minnazzalimin"