Monday, October 24, 2011

La Tahzan Innallaha Ma'ana

Assalammualaikum. Happy Monday~ =)

It's a beautiful Monday with a lazy-to-redo-proposal mood. *pingsan!*. 14 November adalah tarikh keramat ai perlu mendefenkan diri di depan khalayak juri-juri sekalian alam. *sigh~
Am I ready? definitely not! Haha!

Ok. Kisah sekarang ni nak cerita is hidup kita ni actually dah dipecahkan into 3 bahagian yang besar (maybe not for you, but for me definitely).

1. Family
2. Career
3. Love

Nampak tak? All these 3 portions memberi impact yang mega kat diri kita. Hubungan kau dengan family kau, kehidupan kau dengan career kau, love life kau. Semua ni somehow akan shape you menjadi someone yang lebih better or worst.

Hidup ni sekali lagi bukan fairytale yang kau selalu layan zaman kanak-kanak, where semuanya indah-indah and happily ever after. Kau bukan Snow White yang even makan epal beracun pun mampu hidup balik setelah mendapat ciuman keramat. Realitinya kau makan racun, kau mati. (kalau tak ajal tak mati jugak ye dop? betul! tapi kau suffer la long-term punya effect)

Kau jangan merungut yang hidup kau teruk sangat, masalah kau besar sangat sebab semua orang pun ada masalah yang sama cuma lain watak dan reason. Apa pun bagi aku, masalah semua orang end-up falls dekat dalam 3 portions yang kat atas tu.

- Family kau hebat, love life cinta teragung, tapi kau ada masalah dengan career kau.
- Career kau mantap, family so-so, tapi love life kau hancur.

Atau

- Family kau kaya tapi hidup macam orang asing. Masing2 busy, tak unite. Or family kau unite tapi hidup kurang senang.
- Kau sayang kerja kau, semua ok, tapi kau ada masalah dengan officemate takpun officemate semua ok,kerja kau pulak yang problem.
- Kau cinta dia, dia cinta kau, kira love story teragung dan terindah tapi family kau/dia pulak yang ada masalah atau family semua ok, dia/kau pulak yang problem.


See? Kat mana pun mesti ada problem yang buat kau serabut. Tak banyak, sikit mesti ada.
Ayat common aku dengaq "Allah sayang, sebab tu Dia bagi ujian, pasti ada hikmah yang indah". Betul! Tak kata pun tak percaya. Haha. Aku tau Tuhan bagi ujian ngan dugaan pasal Dia nak kita prepare untuk future and nak kita memohon pertolongan-Nya. Lagipun orang tua2 kan kata, "Bersusah-susah dahulu, senang kemudian".


Haha. Moral of the story sekarang ni nak cakap, kau jangan ingat kau baik dengan orang, orang akan baik dengan kau (ok tak relate langsung dengan cerita). Tapi walaupun orang layan kau macam sampah, kau tetap kena buat baik dengan orang sebab kau tu manusia. Kau bukan binatang macam orang yang buat kat kau tu. OK?

p/s : R.I.P Marco Simoncelli. Dengan itu saya sangat serius dengan keputusan saya which is no superbike untuk u. Ini serius! You can enjoy watching it not riding it. Please. :(


"Bersabarlah. Sesungguhnya Allah bersama kita"



Friday, October 7, 2011

nitey nite

"A guy that can accept your flaws, love you unconditionally, kiss you on your worse & call you beautiful no matter what is a guy worth loving"

Background music : penghujung cintaku..

"I cant deny that..1 thing 4 sure, i choose not 2 be any worse than now..i know i'm not a gud guy..n i hope i can be a better prson.." - incik (2010)

Dear incik,
Thanks sebab every now and then incik berusaha untuk menjadi yang terbaik.

Kawan saya kata incik tengok saya dengan penuh kecintaan. Betul la kot. Sebab tengokkan kamu la yang buat saya tergoda (tapi takto la betol kecintaan or not). =b


P/s : i love you.
P/s/s : semuga cepat sembuh incik!
Published with Blogger-droid v1.7.4