Wednesday, June 29, 2011

Random #10

Last Monday, me and my incik programmer berjalan-jalan konon nak survey area nak beli rumah. (He took annual leave sebab banyak lagi katanya~). We went like buat satu pusingan roundabout yang besar from Puchong up to Sungai Buloh, Kuala Selangor, melalui Cheras, Gombak and end kat Shah Alam. Banyak gila projek rumah baru nak naik, developer berlambak-lambak, design rumah yang sangat cantik sampai vibrates jantung aku punya bekenan la nak beli. 

Sadly, these developers only focused kat higher rank punya people. People yang mampu beli sepuluh bijik rumah for the sake of saja beli, yang sometimes they don't even live in that house they bought! Rumah yang harga range starting from RM450k and above, up to RM10mil. I mean, orang yang tak mampu nak beli takkan kena menyewa seumur hidup? Nak tunggu sampai mampu? Tobat tak mampu sampai ke sudah sebab makin lama harga rumah makin naik. 

For budget yang only RM350k below, range rumah yang boleh dapat apartment, flat, or kalau nak landed pun, memang jauh pedalaman la. Jauh yang sampai pukul 6 a.m dah kena gerak drive pi kerja. Sampai tahap tu. Gila kan?? Kesian kat kami. Apa masalah kerajaan kat Malaysia ni? (aku takto la kat oversea macam mana since aku tak pernah duduk kat luaq pun). Tapi kata nak control harga rumah? Bila?

Ok tu pasal harga rumah. Ni pasal title rumah tu. Leasehold and Freehold. Kalau nak beli freehold, mak aih! Berdarah hidung si pengeluar duit. (definitely not me) sebab harga memang terang-terang starts from RM550k and above. Tapi kalau leasehold pulak, tenure 99 years, dah lepas 99 years tu, kerajaan ambik balik rumah tu, ternganga la kan? Kita might not be alive, kalau umur panjang tu pity la. Tapi anak-anak kita? Cucu cicik? 

I'm not blaming kerajaan. Tapi dissapointed! Menteri-mentara semua mewah rumah berjuta-juta, wives seronok bershopping overseas, guna duit sapa? Kereta mahal-mahal imported cars konon suruh rakyat support buatan Malaysia walhal sorang sebijik paling cikai pun Honda. Interest rate Proton lagi tinggi dari Toyota.

Bayar road tax mahal yearly tapi still kena bayar tol pergi sana sini. Now dah nak ada GST. Tax lagi tu. Kami bayar tax for the sake of giving you guys enjoying our money beroversea sana sini. Opps, tak boleh cakap banyak sebab nanti kena cekup masuk ISA. *straight face*



Ok saya dah melalut. Kisahnya adalah semata-mata tertekan tak jumpa rumah idaman harga within budget. Sekian. 


penang. HYE!

I'm home!
Selamat tinggal kak..Selamat tinggal b... Semoga bertemu lagi di lain hari.. =b

Hari ni hari memasak untuk parents. Since mak merajuk konon I tak pernah masak kat mak and asyik masak kat Husna and cinta hati, so today I bangun pagi-pagi, ready semua bahan-bahan, keluarkan ketam and sayur dan mulakan sesi penyiangan (abaikan ikan sebab tak suka.)

Menu hari ni adalah : Gulai Ketam & Sayur carca merba.. =D


Cik Miah ni kalau masak gulai ketam mesti kena ada ikan goreng. Jadi beliau telah mengeluarkan ikan dari fridge untuk dilembutkan and betapa malangnya untuk cik Minda sorang ni sebab beliau memang tak pernah nak siang ikan seumur hidup beliau. (Kalau ada Husna memang dia la jadi mangsa) Hey wake up! Sekarang kat Penang. Husna tadak~~~

Ehem..*cough* gunting? pisau? *cough* Mana yang afdal?? Belasah je la~


 For the record, I can't stand the smell. Takto sebab pa. Hanyir ikan pelik la. Bau dia lain. (Saya bukan mengada chopp~~!) Lagi satu macam potong perut ikan tu macam..kejam? hahah..takpa, people won't understand. Cewah~~ alasan kot. =b


Well hello world! Saya berjaya siang ikan and I survived!! haha.. How bad can it be kan??? Ikan tu masih bentuk ikan tapi hancur sikit kat part perut tu dan saya masih berselera makan. It went perfect (I can say). Nobody gets hurt. Semua selamat. Yeay~


Komen dari Cik Miah : "Mak mertua mesti sakit jantung tengok adik siang ikan". (I take it as a compliment. haha aci tak?)

Tetttt~~~


Kesimpulannya adalah.....
Today, 29th June 2011, Hasminda Hassan telah berjaya menyiang buang perut ikan sebanyak 10 ekor and survived!

Kepada Norul Husna Kholiah :
I dah boleh masuk fear factor ok? hahaha =b


Kepada Incik Programmer :
Lepas kita kawen nanti, siang ikan I serahkan kat you ok? Ek? Favorite you? Alhamdulillah.. =b

Tuesday, June 28, 2011

Budak belemoih yang nakal

Tengok~~ tengok~~ najla dapat hadiah..
She is my lil angel yang super duper nakal tahap berasap kepala otak to deal with..
Will never ever listen bila kita cakap.. Stubborn gila..
Pemalas and penakut.. Tak kira hantu..lipas..even tiny little creature..haha..
Budak yang selalu kena marah 24/7 dengan aku..haha..(and she is the reason why I looked old and wrinkled my face)

Yesterday I got mms from bapak.. Najla dah ambil hadiah.. She scored 100 marks for science and maths and 98 marks for bahasa and english..

Bila tahun kamu study ni?? Bukan acu tengok najla asyik tengok movie and main games ka??


Congrats baby..you are one little angel yang stubbron tapi genius.. And I am so proud of you..

I love you.. Keep up the good work.. Muah!!

P/s : hey home..im coming to you..
Published with Blogger-droid v1.7.2

Sunday, June 26, 2011

incik..



saya rindu kamu..

The Secret : Law of Attraction

I am so addicted reading this book lately and amazingly it helped me to slowly improve my lifestyle from being a totally complaining-for-everything-is-not-the-way-I-want jerk to self-motivated and grateful for every single thing in my life. It helps me to overcome my temper and re-direct me to become a successful person. I guess. =)

Thanks to Rhonda Byrne for authoring such a wonderful book.

The key point to achieve your dream is by understanding the "law of attraction". It's like you think of what you want, educate your sub-conscious mind and zapp~ you'll get it. Sounds easy eh? Takla senang sangat sebab you really need to focus on things that you want.


Law of attraction = like attracts like.


Kira kita ni macam magnet. Imagine ourselves as a magnet and for that, for sure there will be another magnet attracts to us. Our thoughts control everything. A powerful magnetic power emitted through our thoughts.


Contoh macam kita teringin sangat nak Ipad. Tetiap hari otak kita asyik teringat kat Ipad. So indirectly we send signal to our sub-conscious mind saying that kita teringin sangat nak Ipad tu and wish we had it. Trust me, you will have it. Tapi takla instantly dapat. It will take some time la to dapat. Sebab logically, bila kita nak something, kita akan usaha untuk dapatkan benda tu. Psychologically kita dah motivate diri kita sendiri untuk achieve things yang kita nak tu.


Contoh lain macam kalau kita teringat kat orang, orang tu pun teringat kat kita jugak. It happen in mutual way sebab otak kita ni, dia actually will produce frequency yang akan travel kat orang yang kita teringat tu. It's law of attraction. Tipu la kalau orang tu tak teringat kat kita. =b


If you see it in your mind, you're going to hold it in your hand - Bob Proctor.


Well, now I know how I always get what I want (dari segi Islamnya ialah dari Allah, saya tau).
How I get to attract my incik programmer. Life that I had now..


It's all lies in the law of attraction. Cuba lah! =b
Tapi ingat. Kena focus and with all your heart. Good Luck!


..minda..

Thursday, June 23, 2011

liver-what?

Thanks mija.. =)


p/s : Dear, I nak jersey~ tenks. =D

Random #9

Betul la orang cakap. Bila kita ikhlas forgive some other people, semuanya akan jadi lebih baik and somehow hidup akan jadi lagi tenang.

Tak maafkan orang = berdendam = will never ever achieve satu state tenang kat dalam diri. Sebab kita akan sentiasa wish that that one person akan dapat kecelakaan maha dasyat kat dunia ni. Which it's totally out of our control yo~ (and not good to doakan other people that way)

I am so blessed for every single thing I achieved. For having such a wonderful parents and family, loving and caring husband-to-be (insyaAllah), always-be-there-no-matter-what sister, beautiful and gorgeous babes. The achievement I had and soon to have. I am so grateful.

Bila kita cuba nak capai benda and keep on asking for more, kadang-kadang kita lupa and tak nampak benda yang kita dah ada.

Ha'ah. I tengah stress. sebab I thought furthering master degree would be much easier compare to jadi seorang engineer. Gelak sama saya. I am totally wrong. I'm cracking my head right now. Padan muka.


p/s : thanks for tonight. you made my day. =)

Wednesday, June 22, 2011

Proposal : Submitted

Toing toing. Finally dah siap submit proposal. So for the time being boleh la tak ber-English sangat. =b

Time : 6.18 pm
Gula hatiku~
Cepat pulang dari kerja dan bawaku makan~~ 


Well, since dah siap proposal, I dah boleh merayau-rayau kat google cuci mata. kan kan? Haha. Ya! I blame it on you sebab beria sangat semalam. Paragon huh? I prefer Sierra la. Tapi bila tengok harga, mak ai! Berdarah hidung kamu. (bukan saya. sebab saya memang takde duit. haha)

Tak banyak sangat gambaq nak jamu mata. It's better for us survey kat tempat tu terus. Baru leh tau actual condition kan? 

Paragon 202




Details :
1.5k sqft
4rooms 3baths

Style~ Go go~ I bagi sokongan moral. haha.. 

Oh, I'll do the decoration ok? =D

p/s : mak cakap takyah berangan lagi. Setel rumah yang takdak tangga dulu baru fikir rumah ni. haha. padan muka!

Friday, June 17, 2011

Need a real big slap!

Haha. Forgive me mom and dad for not concentrating 100 percent on my research proposal! Hey I miss both of you so much! *hugs and kisses*


Ok sila tampar saya laju laju and kuat kuat for being such a dreamer asyik mengoogle about the E-day theme color. *pingsan! Thanks to En Fadzli (wow now I put his real name instead of En programmer yang tiba tiba sounds sangat gedik..) for the moral support you gave me. Not to forget, the $$ support. It's a good start yo~ to lead you become a good husband. hahah =b

Ok now. Let's google~~~~

Not sure whether this color suit me or not. Tapi cantik.


Brown again.


They say its Aqua green. It's aqualicious to me!


Innocent. Pink+peach+brownish


Aqua green

Soft Blue ke nude blue?


Green / purple


pink/purple

pink and brown

pink and brown kinda match~~

Never thought choosing a theme color could be totally confusing~~~ 
Ok Minda. Back to work! You have proposal to finish.

Meet you soon. =)

..Minda..

Tuesday, June 14, 2011

Random #7

I'm writing this up with no title at the moment. Hopefully I get one once I finish writing. 
I'm putting my proposal aside, leaving all journals and articles behind and start googling around for the preparation. Haha. Hell yeah! It's still early, I know. =b
I'm just excited since the day he gave me the **** (He forced me to keep my mouth shut! Ok fine. I'm not saying anything. haha =b ) 

Btw, this whole thing.. No one had ever done it to me before. And I am so glad that you'r the first and hopefully to be the last. (Had framed the rose, just so you know, it's darn expensive yoo~! I'll claim it. You wait! haha)

So what did I googled? The theme color. Actually this was suppose to be my big day color but nevermind. We'll find another color right? 

Do you think peach suit me?? Or a combination of white and pink? or peach combines with pink? or a mixture of gold and brown? (I want my day full with flowers. Real flowers. haha bapak kaya. I wish I had a lot of money. blink blink yo~)

Too peach..


Kinda striking


Keeping this one


so-so


Keeping this one too


And this.

This is really nice.

My bestfriend had her E-day last weekend and I didn't have chance to attend. She said it was disaster. No it wasn't. She looks stunning and gorgeous! (And for the record, she doesn't prepare) I wonder how her E-day will turn out to be if she prepared.

Babe, I am so sorry. You look beautiful. And I'm not lying. *hugs*

I want to do everything on my own. The decorations, preparations and everything. Poyo sangat ka? lambat lagi la minda. haha =b

Wednesday, June 8, 2011

I got a pinky rossy

Thanks dear.. I love you too.. =)
Published with Blogger-droid v1.6.7

Saturday, June 4, 2011

Wish that I can have it...

Tettttttt~~~~~
Published with Blogger-droid v1.6.7

Say Najla..

"Acu macam budak budak.. Suka lollipop, ribena, ngan mainan"

Haha..what can I do.. These things makes me happy yo~~

P/s : Alhamdulillah semua dah selesai..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Friday, June 3, 2011

Not right

- hati tak tenang.
- perut macam ada gajah pijak lenyek.
- otak tak fokus.

Maaf jika I am pushing you hard. Saya juga tersepit..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Thursday, June 2, 2011

June, please be good to me.

I am super duper extraordinary tremendously busy in June up to September...

Published with Blogger-droid v1.6.7

the view

This will be my everyday landscape for the next 3 years..

God i felt like jumping out from this corridor.. -_-"
Published with Blogger-droid v1.6.7

Wednesday, June 1, 2011

I lift my hands and pray




Saya benar-benar memerlukan pertolongan-Mu ya Allah...


..minda..

sigh~

sesungguhnya hati tidak tenang.. -_-"