Tuesday, March 29, 2011

1 hour after midnight..



"sometimes in life, there really are bonds formed that can never be broken..
sometimes, you really can find that one person who will stand by you no matter what..
maybe you'll find it in a spouse and celebrate it with your dream wedding..
but there's also the chance that the one person you can count on for a lifetime..
the one person who knows you sometimes better than you know yourself..
is the same person who's been standing beside you all along.."

Tuesday, March 22, 2011

hikayat sebuah hikayat

setelah terhasut dengan kawan2 yang dok kata cerita merong best..aku pun tertengok walaupun at first nak tengok rango.. huu~ 

well, jalan cerita lame, tapi cara derang buat effect2 suma not bad. untuk tengok sekali lagi cerita tu? mungkin tak kot..or maybe cerita ni tak kena ngan jiwa aku..haha..cuma ada part yang memang dok gelak gila sebab rambut sorang tu serupa itu lion dalam cerita madagascar.. (ok saya exaggerating)

tapi apa pun tahniah..kru selalu buat cerita mantap2..salute!


.........

hmm..since may nanti kakak nak kahwin..aku dah kena start belajar pasal kamera dengan mantap.. reason?? kakak takdak backup photographer pn..huuu~~

progress :
hantaran -- 40%
pelamin -- 0%
goodies -- 0%
pengetahuan am pasal kamera -- 2% (mati!!)

kamon norul husna!! we can do it!! haha =b

Wednesday, March 16, 2011

angan angan basi



actually i was trying to find lyric lagu "she, her and you" dekat lappy norul husna kholiah when i found this; a very old post i posted kat my other blog regarding my future plan. (back when i was 23 years old)..

here it goes..

"boleh tak nak cerita plan angan2 aku bila tiba masa aku tensen dengan tempat kerja???
 haha..sila dengar~!! *tak bleh pun nak cerita gak*
 plannya adalah...
 next year sambung master.
plan nak sambung kat jepun. *ok sudah mula berangan. padahal belum tentu dapat lagi*
 so master will be 2 tahun.
 then sambung PHD terus kat UK or maybe jepun jugak *again. berangan je lebih*
 so abis je PHD umur dah 28 or 29. kalo extend jadi la 30 or 31.
 so plan kahwin lepas abis PHD la kot. umur 30. *oh dah kerepot*
 pastu kahwin dok umah je. nganga. jadi fulltime housewife. wakaka.. *i like*
 haha..ok tak plan?? tapi yang membantutkan plan adalah......
 parents kata 6tahun tu lambat sangat. entah hidup lagi ke tak takto la *suka cakap merapik.haih~* "

haha..see see~~ my plan!!! bunyi menarik.. but like i said before..kita merancang..Tuhan menentukan..

1. i did sambung master..but not in Japan..tapi kat UiTM shah alam..(ok..fine~~)
2. i might finishing my PHD in 3 years time..which mean my age will be 28 rather than 30..(hopefully)
3. kawen after PHD? em em..i dont think so.. =b


enough said~ semua tak mengikut plan when i found you..yes you! haha..sila bayar ganti rugi.. =b


.minda..


a note to remember

this is gonna be a very long post...

"Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami di segenap ufuk dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahwa al-Quran itu benar. Dan apakah Tuhanmu tidak cukup (bagi kamu) bahwa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu." (Fussilat 41:53)


hati makin berdebar2. Tuhan, amalan aku masih tak cukup. bocor sana sini. Tsunami, gempa bumi yang jadi kat Jepun, had totally changed my mood. makin rimas hidup aku. sungguh. as if ada orang jerit straight to my face saying  "hello!! dunia dah uzur..."

..............................

#Pengutusan Rasulullah S.A.W
Sabda Rasulullah S.A.W, "(Masa) diutusnya aku dan (hari terjadinya) Kiamat seperti dua (jari) ini" dan baginda S.A.W. merapatkan jari telunjuk dengan jari tengahnya. (HR. Muslim)

[jarak antara kiamat dan perutusan Rasulullah S.A.W seperti jarak rapatnya antara jari telunjuk dengan jari tengah. Wallahualam.]

***

#Kematian Rasulullah S.A.W.
Sabda Rasulullah S.A.W, "Hitunglah enam (tanda) menjelang datangnya hari Kiamat....." dan baginda S.A.W. menyebutkan diantaranya : 'Kematianku'." (HR. Al-Bukhari)

[Baginda Rasulullah S.A.W wafat pada 12 Rabiulawal 11H.]

***

#Penaklukan Baitul Maqdis
Sabda Rasulullah S.A.W."Hitunglah enam (tanda) menjelang datangnya hari Kiamat....." dan baginda S.A.W. menyebutkan diantaranya : 'Penaklukan Baitul Maqdis'." (HR. Al-Bukhari)


[Penaklukan Baitul Maqdis berlaku pada 16 Hijrah, zaman khalifah Umar bin al-Khatab]

***

#Zina bermaharajalela
"Dan tinggallah manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan (zina) seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." (Sahih Muslim)

[Look around us....]

***

#Berpakaian tetapi hakikatnya telanjang (wanita)
"Di antara tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya, keadaannya seperti telanjang." (Abu Hurairah r.a)

[Look around us..even myself..sometimes..]

***

#Alat alat muzik bermaharajalela
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka." Ada yang bertanyakepada Rasulullah s.a.w; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda (s.a.w) menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi wanita"

[Again..Look around us]


***

#Bermegah dalam mendirikan masjid
"Di antara tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megah dalam mendirikan masjid"

[banyak masjid yang dibina sekadar untuk dapat pujian masjid tercantik, ramai yang pergi masjid semata-mata untuk bergambar]

***

#Terputusnya hubungan siraturahim.
"Tidak akan datangnya kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan siraturahim dan sikap buruk dalam tetangga."

***

#Ramai orang soleh meninggal dunia
"Tidak akan datangnya kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran."

***

#Orang hina mendapat kedudukan terhormat
"Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka' (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu adalah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia"

***

#Mengucapkan salam pada orang yang dikenalnya sahaja
"Sesungguhnya di antara tanda dekatnya kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja"

[ada tak kita bagi salam kat sesama Islam bila kita selisih? kat mall ke, mana2.. susahkan?]

***

#Bulan sabit kelihatan membesar
"Di antara tanda telah dekatnya kiamat ialah menggelembung bulan sabit."

***

#Banyak fitnah dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita yang belum pernah kamu dengar, dan belum pernah didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu"

***

#Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar
"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat, akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar"

***

#Tumbuhnya tumbuhan hijau di negara Arab..
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai"

..........................


Sabda Rasulullah S.A.W :
"Tidak akan terjadi hari Kiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya". "Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunya Isa bin Maryam a.s, Ya'juj dan Ma'juj, tiga kali gempa bumi (sekali di timur, sekali di bara dan yang ketiga di Semenanjung Arab) dan yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka" - H.R. Muslim


.
.
"yang baik semuanya dari Allah..yang buruk itu aku"
...minda...

Tuesday, March 15, 2011

kepulangan ke penang

Semangat kan beliau tido? Konon 4 seated bus tak selesa and sakit belakang (well memang tak selesa pun..sebab tu aku tak tido..n sebab tu la wujud pic ni..haha)..tapi u tido sangat semangat...

To be honest..lagu dont wanna miss a thing dok nyanyi2 ja kat otak i masa tengok u tidoq tu..haha..

Ingat tak i selalu tanya whether he is really the one for me?? Well that night im pretty sure the answer is yes..

Bila i tengok muka u..
Ada ketenangan dalam muka u..
Dengan ini..i am definitely confirm that i wanna get old with you!! (shouting out loud..haha) insyaAllah..

"kita merancang..Tuhan yang menentukan"

..minda..
Published with Blogger-droid v1.6.7

so not in a mood

hey hey..

dear norul husna kholiah.. sorry for being such a sarcastic commenter.. tsunami kat jepun buat mood aku swing like a monkey~
and hell yeah! aku marah gila sebab hang naek moto..tak kira la reason apa pun..grrr!

ok. mood swing! deym u mood!!

btw, had deactivated facebook...yeay~! finally..thanks norul husna for helping me.. rasa facebook tu serabut la..rimaih..makin macam2 dok ada..aiyok~

oh haa..and paling menyampah bila facebook ni orang suma dok buat jadi medium macam SMS..as if handphone dah tak wujud.. well hello~ kalo nak ajak kuaq, you can always text and ask me out kan? aku kan dah jarang online facebook..kadang2 ja on sat update status and then out.. tak macam dulu.. pengguna facebook tegar.. haha..tak kisah lah..cuma memang aku rimaih ngan facebook pun..dah tak nampak fungsi pun..


rasa hidup penuh tekanan la oi!
aku nak try settle master secepat mungkin..Dr Norlida kata somewhere in September nak kena defend dah. kalo September, mid-Sept, then.....bye bye Bandung~ :'(


haih haih~ sepatutnya update entry menggembirakan..ngoks kau minda!


..minda..

Monday, March 14, 2011

kiki dirisik

Since aku kat penang..dh 3 malam ada hero gebu gila setia menanti kat luaq sangkaq.. Sampai pagi..

Memandangkan kiki kecik lagi..aku takmo bagi depa kawen lagi..biaq la dia dalam sangkaq dulu..tunggu besaq sket..naaa~~~ haha

P/s: Serius terharu..kiki dah dapat boyfriend setia macam tu..
Published with Blogger-droid v1.6.7

Thursday, March 10, 2011

still under construction

haha..hey hey..what am i doing at this hour?? should have been sleeping tho~..esok kena bangun pagi..deym! since dah tukar title jadi student, mata melampau2 takmo tido..

well, editing HTML untuk blog ni gila susah...template i got it from Cynna and to edit 2 things in it already took me about 3 hours.. aiyokkk~~!! im giving up..tapi benda ni interesting..cuma kena sabaq la cek oi~~


banyak benda yang nak buat..banyak benda kena blajaq ni..aiyokk~ ada kekasih programmer pun bukan nak tolong~~~ *larikkk* *ekceli saja nak blagak konon leh buat sendrik padahal beliau dah kata nak tolong buatkan*  lalalaa~~ jangan sentap naaaaa~~~ i melawak jaa...i lebiu to the max!

................


ermm..tadi jumpa Dr Norlida..she makes everything look simple and easy... seriously.. thanks for your support and faith on me.. won't let you down~


change your mindset, way of thinking.. (tiba2 ada pakcik ni kan?)



..minda..

Wednesday, March 9, 2011

blog under construction



..sekian..

haha.. =b

Thursday, March 3, 2011

rumahku shah alam

Jalan Timun 24/1
Published with Blogger-droid v1.6.7

hari pertama sebagai tester

tester? haha..bukan macam test benda dan jadi tester. salahkan incik programmer. not me. he is the one yang reka cipta nama ni suma. =b

jaga student jawab test = tester
semak kertas jawapan = marker

rosak rosak..oh btw, hari ni hari pertama aku jaga student jawab test. subject communication. err camna aku leh sangkot ngan communication? ntah aku pun takto. abaikan. bila masuk hall tu rasa some sort of booster kat dalam diri ni. rasa semangat, happy, enjoy..tahla tak reti nak describe. and i dont know why..(perhaps sebab bukan aku yang nak jawab test tu. ah that's for sure.haha)

kanak-kanak gigih jawab test communication


and suddenly semua flash back kat otak ni. macam mana dulu aku jawab test. penat lelah tulis, ingat rumus, ingat teori, dan yang paling penat is penat meniru.. haha. serius penat! tapi i got through it well. oh excellent kot!! haha..(patutla hidup tak berkat)


well i think this is it..im happy with current condition. biar la duit tak semewah dulu and getting worst, tapi aku really tenang. this is what i want. this is what i need. i guess.


mak, bapak, family kat penang..
did i tell you guys that i really miss you?? miss home??

oh i miss semuanya..badly!!!


..minda..

Wednesday, March 2, 2011

bermulanya

ok officially aku dah ada tajuk research and seems Dr memang bersungguh nak push aku untuk settle within 6 months. which mean somewhere in September aku kena defense proposal aku. btw she asked me to come out with draft proposal - which i dont know what to put in, and she wants me to submit this coming monday. ok thanks! sekarang i feel the heat.. oh man oh man...


"the effect of music on human brain & fungus"..totally out from my actual interest. from robotic switch to bio-tech. haha. but this title sounds interesting to me. macam, "eh music on human brain? fungus?" tapi seriously susah tapi Alhamdulillah Dr memang banyak tolong and she did back me up on certain things. 


so things to do :
- draft report/proposal
- study on music; type of music, wordings, previous articles yang related with this issue.
- english. waa..english wa tak mantap. jadi kena memantapkan diri la nak defense lagi bukan senang. buat thesis lagi..aiyok aiyok.


rupanya sambung belajar ni lagi susah dari kerja. but i enjoy doing it. so hopefully semua akan berjalan lancar. InsyaAllah.

..minda..