Monday, November 15, 2010

two cents of mine

.
terfikir aku bila mana tengok video klip pasal 2 pasangan remaja kissing in public.. tepi jalan.. dah takde segan silu.. takde adab.. bila mana di facebook pun busy share sana sini link hal budak 2 orang ni.. terdetik.. mintak Allah beri petunjuk..

bukan hal budak 2 orang tu aku nak cakap..tapi hal manusia lain yang sendirinya melantik diri menjadi hakim.. ya betul.. terang2 salah.. ya betul..semua nak menegur..semua nak menterkejut.. its too much to behave such ways in public as if kita ni takde agama.. ok..clear cut.. benda tu salah..tapi yang menjadi hakim tu senang2 nak buat assumption.. nak jatuhkan hukuman.. pelik?

kenapa bila mana individu itu salah perlu dikaitkan segala isi ruang sekeliling sebagai punca kesalahan? kenapa tak salahkan je individu tu?

kenapa nak kerana nila setitik susu sebelanga habis rosak? *weewit..perumpamaan* 

ok dah kalau budak tu tak ikot ajaran Islam.. kesimpulannya Islam tu jahat? 
ok dah kalau budak tu tak ikot adab melayu..kesimpulannya melayu tu tak guna?
ok dah kalau budak tu tak dengar kata mak ayah.. kesimpulannya mak ayah bodoh?

yang paling lawak.. budak 2 ketul tu buat perangai camtu..tiba2 dah jadi salah parti politik.. penyokong Pas kata ajaran BN..penyokong BN kata ajaran Pas..lawak kan? *pathetic!*

i mean..open your eyes..salahkan individu tu.. jangan kaitkan benda2 tak sepatutnya sebab salah individu tu.. pelik.. kita selalu menunding jari.. kita dah cukup perfect untuk mengaku kita umat Islam sejati? tepuk dada tanya diri sendiri.. 

ni bukan kisah budak 2 ketul yang sah2 bengap tak tahu ajaran agama.. ni kisah realiti yang selalu jadi kat dunia sekeliling kita..

it's like..kalau kau bodoh SPM kau gagal..takkan kau gagal sebab cikgu yang ajar kau tu bodoh..kan? kau gagal sebab kau pemalas..or kau bodoh.. sebab kalau cikgu tu bodoh..dah tentu kawan2 kau yang lain pun gagal..

sama gak macam Islam..macam benda lain..jangan salahkan mak bapak tak reti ajar anak.. anak tu sendiri tak reti nak terima ajaran.. 

mereka salah..tapi masih ada peluang untuk insaf..salah dengan Tuhan..Allah Maha Pengampun..salah dengan manusia?? jadi tak perlu memaki hamun mereka.. berdoa semoga diberi petunjuk..insyaAllah..


p/s : hanya Allah yang layak untuk menentukan samada orang tu ahli syurga atau ahli neraka.. =)


..minda..
.
.

1 comments:

ChaziNoOne said...

ak taw ini video br td teserempak..