Sunday, November 21, 2010

setelah 6 tahun...

Aneh..rupanya dah 6 tahun aku tak naek bas awam kat penang.. Bas rapid..pengalaman yang memalukan..haha! Dari airport nak g jeti semangat bekobar2 nak guna teksi..ayookk..bila tanya harga sekali rm44.70...bapak ah! Cekik darah kaw2..minyak keta pun paling koman 10 hengget..bukannya ada tol..deym!

Ok dari aku membazir duit nek teksi baek ak simpan n makan..kenyang sket prot..muka penuh yakin wa p tanya akak kaunter tu..

"selain teksi takde ke, prebet murah2?"

"ada dik..naek rapid.. *senyum sinis kot?*"

Oh deym! Camna aku leh lupa pasal rapid..ok ok..tenks akak..bodo plak naek2 eskalator nmpk rapid dok gerak..ok, aku beria kejar..wa muka bangga ckp dalam ati "fuh, nasib baek smpat" ..skali kna sound ngan pak cik bas.."xpe dik..x lari pun xpe..mmg pakcik kena benti kat sini pun tunggu penumpang"


Ceh..sia2 ketiak wa bepeluh..

Haih, duit kecik xda..end up bayaq 2x ganda harga bas sbenaq..ok part yg aku xleh blah..beria dok huluq kat pakcik bas duit..tp dia dok wat derk..

Apehal pakcik ni? Sebab xde duit tukar kot? Dengan sopan aku cakap.. "xpela pakcik..sy mmg xde tukaq ni..amek la..sy halal..*senyum manis*.."

"dik..letak duit kat dalam kotak ni..baru leh dpt tiket"


Deym..ok, aku cepat2 nk blah dr bas ni.. Cepatla smpai jeti..haih~



P/s : doakan selamat perjalanan pegi dan balik...


..minda..
Published with Blogger-droid v1.6.4

Friday, November 19, 2010

Hujan rahmat

sangat addict dengan plants vs zombie...
as if aku yg kat dalam game tu...
as if rumah aku yang betol2 kena serang...
as if otak aku yang nak kena makan..
*update blog gna samseng bikin wa temper*

Gila..malam ni tido kompem mimpi zombie..haha..kompem! Btw najla tak puas hati sebab aku leh main game tapi dia kena tido..haha..budak! Acu dah 24 tahun hidup..dah puas tido..so jangan merungut kalau awak kena tido awal..nanti dah tua2 baru nak nyesal x guna..

Hujan lebat guruh kilat..i better shut my systems..take out my brain..put it at a safe place..takot nnt zombi curik makan...

Daaa~~


P.s : nnt nak wat entry pasal budak busuk yang ajak aku sama2 tanggung dosa dengan beliau...haha..cilakak!


..minda..
Published with Blogger-droid v1.6.4

Thursday, November 18, 2010

melayan perasaan di production line

raya korban dah habis.. apa yang dikorban? diri sendiri mungkin..haha..well, tak raya pun actually..tido dah lambat..bangun pun lambat.. *ampun!*


ok sekarang kat production..menganga, melepak kat belakang machine..malas kuar lunch sebab malas nak naik atas pastu pas lunch kena turun balik..better stay kat sini sampai petang kang baru kuar and balik.. keja belambak gila..kena plak nanti nak cuti sebulan..memang kena prepare semua list untuk handover kat Loh..oh btw Loh engineer baru nanti backup aku time cuti..


bosan kan jadi engineer? masa kecik pun tak penah temimpi nak jadi engineer..tapi memangla aku suka main2 screwdriver, spanar2, buat2 circuit sana sini, invent benda2 merepek..tapi nak jadi engineer ni susah.. kau kena kental..hati kena kering..mental kena stabil..kena pandai fight balik..kena ada point2 konkrit..


aku? mana ada semua tu.. hati aku mana kering..mental aku biasa la ups and down..sebulan skali.. haha.. nak fight org? sikit2 bleh la..


aku hampir jadi hati kering..fight org sana sini..carut sana sini.. tak puas hati ja carut..saket hati ja carut... hampir..sampai la aku jumpa incik programmer..


dulu aku panas baran..asik nak marah..tak reti sabar..aku benci gila perkataan sabar..i have no faith in life..aku rasa penat nak besabar..so i started to do things in my way...sampai la aku jumpa incik programmer...


aku almost nak jadi entah aku sendiri tak kenal...tapi betul la cakap akak, cakap org2 kat sekeliling aku..sabar..Tuhan selalu ada..em em..


ok la stop the craps.. melalut entah apa2..point yang aku nak cakap ni actually..


aku penat jadi engineer.. the only girl in my team.. berat..penat..tak tau la sampai bila aku boleh betahan...
kak, tau kan depa dah rombak organization ni? so aku kena p kat bos baru..


"equipment maintaining & sustaining engineers"


dan sayalah satu2nya gadis..kat dalam team ni bersama 7 lelaki yang lain...
they called me hardcore.. am i? haha..funny!


incik programmer..saya rindu kamu..... :'(
.
.
..minda..

Monday, November 15, 2010

two cents of mine

.
terfikir aku bila mana tengok video klip pasal 2 pasangan remaja kissing in public.. tepi jalan.. dah takde segan silu.. takde adab.. bila mana di facebook pun busy share sana sini link hal budak 2 orang ni.. terdetik.. mintak Allah beri petunjuk..

bukan hal budak 2 orang tu aku nak cakap..tapi hal manusia lain yang sendirinya melantik diri menjadi hakim.. ya betul.. terang2 salah.. ya betul..semua nak menegur..semua nak menterkejut.. its too much to behave such ways in public as if kita ni takde agama.. ok..clear cut.. benda tu salah..tapi yang menjadi hakim tu senang2 nak buat assumption.. nak jatuhkan hukuman.. pelik?

kenapa bila mana individu itu salah perlu dikaitkan segala isi ruang sekeliling sebagai punca kesalahan? kenapa tak salahkan je individu tu?

kenapa nak kerana nila setitik susu sebelanga habis rosak? *weewit..perumpamaan* 

ok dah kalau budak tu tak ikot ajaran Islam.. kesimpulannya Islam tu jahat? 
ok dah kalau budak tu tak ikot adab melayu..kesimpulannya melayu tu tak guna?
ok dah kalau budak tu tak dengar kata mak ayah.. kesimpulannya mak ayah bodoh?

yang paling lawak.. budak 2 ketul tu buat perangai camtu..tiba2 dah jadi salah parti politik.. penyokong Pas kata ajaran BN..penyokong BN kata ajaran Pas..lawak kan? *pathetic!*

i mean..open your eyes..salahkan individu tu.. jangan kaitkan benda2 tak sepatutnya sebab salah individu tu.. pelik.. kita selalu menunding jari.. kita dah cukup perfect untuk mengaku kita umat Islam sejati? tepuk dada tanya diri sendiri.. 

ni bukan kisah budak 2 ketul yang sah2 bengap tak tahu ajaran agama.. ni kisah realiti yang selalu jadi kat dunia sekeliling kita..

it's like..kalau kau bodoh SPM kau gagal..takkan kau gagal sebab cikgu yang ajar kau tu bodoh..kan? kau gagal sebab kau pemalas..or kau bodoh.. sebab kalau cikgu tu bodoh..dah tentu kawan2 kau yang lain pun gagal..

sama gak macam Islam..macam benda lain..jangan salahkan mak bapak tak reti ajar anak.. anak tu sendiri tak reti nak terima ajaran.. 

mereka salah..tapi masih ada peluang untuk insaf..salah dengan Tuhan..Allah Maha Pengampun..salah dengan manusia?? jadi tak perlu memaki hamun mereka.. berdoa semoga diberi petunjuk..insyaAllah..


p/s : hanya Allah yang layak untuk menentukan samada orang tu ahli syurga atau ahli neraka.. =)


..minda..
.
.

Wednesday, November 10, 2010

kegilaan di tempat kerja

hoho..bukan kegilaan bekerja..tapi kegilaan air asia di tempat kerja.. ok. sebab air asia..aku tak makan sampai sekarang.. haa..kegilaan nak p bandung tiket RM0.. sebab kegilaan tu la jadi kebodohan sampai beli tiket bandung tapi tak beli return tiket. haha!

kesimpulannya aku ngan husna merantau ke bandung and balik penang dari jakarta.. oh! tiket penang kl tak beli lg...


route :

penang > KL > bandung > jakarta > penang > KL


whoa~ macam ceo je maen travel banyak2 camtu..hahah..ok kak. sila simpan duit ok? duit kita 2 org p bandung..wakakak.. i takmo simpan duit.. =D


..minda..

Tuesday, November 9, 2010

isnin pertama minggu pertama

*blank* takde idea mau letak title..
seharian wa melepak kat production line.. 9.15 - 4 pm.. whoa~ pecah rekod.. perlu untuk tekad..kerja besungguh2..haha.. cuma penat..letih untuk jadi kuat..hardcore bak kata hafiz.. the only girl yang kat sustaining group.. dalam team aku.. aku sorang ja gadis ayu sopan lagi berbudi pekerti mulia..yang lain suma jantans2 gagah.. errr.. gagahkah? *doubt*

dulu agak relax..bos lama macam tak kisah sangat nak jadi apa pun..as long kerja siap..as long deliver result.. bos baru ni pelik sikit..suka kejan2 (baca : push)..kalau nak benda, nak la la jugak (baca : sekarang jugak).. aku kan tak bleh sket nak kena push..mula nak tensen..

btw kak..thanks ok? anda selalu bermurah hati demi adikmu ini..

oh tadi vendor us tu cakap..kalau within 1 year kalau u still keja kat same company, meaning u'll be there 4 the rest of ur life.. or atleast 70% of your life.. hahaha..errrr~ kita stuck kat tmpat keja kita ka kak?? deym~ lets find some other job la.. need my life back!!!


oh btw, i dont really trust the distance..not because i dont trust you.. i trust you and people around you..it just that i dont trust the distance..fullstop. =)

please get a broadband ASAP!
3G manakan sama dengan dirimu seorang.. ngeow~



..minda..

Saturday, November 6, 2010

pencari siput tegar

Demi sesuap nasi...
Sepetang di tepi pantai..
Najla yang beria nak cari siput..end up mak ngan bapak yang semangat..hahha..
Aku? Lepak tepi pantai sambil menggemukkan diri dengan jagung bakar ngan aym madu..

Kak..moh keje kat penang oii~

"no one else can speak the words on your lips.."

..minda..
Published with Blogger-droid v1.6.4

budak belemoih

Keterujaan tahap maksima.. *sekadar gambar hiasan*
3 jam selepas meninggalkan bumi penang..
Safe journey dear..
I feel so alone..

Hey kak..countdown untuk ke melaka..ayuh! Mahu berpesta..haha


..minda..
Published with Blogger-droid v1.6.4

sironok

Wa sikalang sulah bole blog blog guna itu samseng..hahaha

P/s : kak, itu gambaq wa manyak suka..haha..nyte~~
Published with Blogger-droid v1.6.4

wa mau testing testing

Testing testing 123...
Published with Blogger-droid v1.6.4

kepenatan ketahapan kemaksimaan

kaki kepenatan tahap maksima..tapi demi menunjukkan kasih dan sayang dinda..dinda rela~~ hahaha.. *ptuih..muntah i*

ok ok.. i really really really had a really really really great fun with you these days..evendo kaki macam nak tecabot.. tumit2 kaki retak seribu bagai..really sorry sebab u terputus hubungan ngan perlis.. whoa~ rumah tok kat kedah pun banjir teruk.. dah takat pinggang..luckily penang selamat..*phew~*

oh actually nak cakap.. aku dah kegemukkan tahap maksima.. serius shit! im not lying.. perut aku flubby.. dah macam jeli dah.. deym! geli! camna nak pakai bikini kat miami beach ni?? nak berangan ala2 baywatch pun dah takleh.. hahaha *pingsan*

pening fikir tempat nak stay kat melaka..
pening fikir hal keje..
penin fikir hal kehidupan..

kak! see you kat melaka nanti ok? aum aum..


p/s : safe journey esok sygku~..


.

Monday, November 1, 2010

things that i regretted in life

still at the office..suram..
hari ni just a beginning of my single-life..errr..opss..i mean, tak available la macam zaman betul2 single dulu..haha..dikau pergi meninggalkan diriku di tahap pertama..cewah~ esok balik then sabtu ni terus hijrah KL..
whoa~ KL tu, kota banyak cabaran tu.. aweks2 cun, hawt, seksis! gay pun ramai! errrr~ *deym*


banyak benda yang i really regret sepanjang hidup ni.. kalau nak listkan macam sia sia.. sebab suma benda pun start dari myself yang sometimes buat benda tak fikir consequences dia.. *err betol ke eja?*


paling menyesal bila tak belajar sungguh2 time sekolah dulu.. i mean, kalau study, score straight A's *berangan* pastu leh fly p oversea *berangan lagi* pastu balik malaysia gaji gila babi tinggi *berangan lagi*


well..since tak sempat nak score straight A's time SPM, aku patut leh score 4flat time matriks *berangan* tapi malangnya selalu ponteng class and tido.. so end up kat U merempat rempat kat melaka tu..


patutnya menyesal..so study hard kat UTeM tu..but end up ponteng kelas laaagiii banyak~~~ so.. tak sempat gak nak 4flat.. haha..at last end up kat kilang ni.. jadi la engineer cabok.. haih!


the point is.. i really regret letting you go kerja kat KL tu*tadak kena mengena ngan kisah atas tu*..wakaka..em em..padahal i jugak yang beria buat histeria kat Maybank tu suruh derang offer you job..em em.. what ever it is.. saya sudah merindui kamu..

next year rasa sangat lama..........


"sometimes the greatest journey is the distance between two people"


...huu~ ade gak org baca..*terharu*